Ingrediencie SPORTIQUE

Achillea millefolium Rebríčkový olej (Yarrow) – už latinské meno poukazuje na jeho od antiky Achillovi známej hojivé účinky (používal sa na zastavenie krvácania pri poranení v boji), užíval sa tiež pri kúpeľoch pre svoje protizápalové účinky. Silica rebríčková obsahuje viac azulénu než rumančeková. V staroveku bolo bežné užívanie v kúpeľoch, pri hojení zápalových rán a tiež krvácanie.

Alpha tocopherol Vitamín E – priaznivo pôsobí na vitalitu buniek a má výrazný antioxidačný účinok. Viaže voľné radikály, ktoré môžu narušovať funkciu buniek. Stabilizuje nielen kožný film, ale spomaľuje degeneratívne procesy v hlbších vrstvách pokožky a tým spomaľuje jej starnutie.

Algae Morské riasy – extrakt z morských rias je koncentrovaným roztokom oligosacharidov, polygalactosidov, jód-proteínových komplexov, uronové kyseliny (druh glukózy), organicko – minerálnych komplexov, enzýmov a minerálov. Iba riasy, ktoré žijú minimálne 6 stôp pod morským povrchom sú zbierané ako zdroj kvalitných substancií.

Aloe vera názov aloe pochádza z arabského “alloeh” = tzn. “Horká a žiarivá”, čo je priliehavé označenie pre hojivý gél z listov. Jeho liečivé účinky boli známe už v starom Egypte – už vtedy bola doporučovaná na zápaly, kožné ochorenia a tiež ako preháňadlo (obsahuje tiež latex). Gél z Aloe nielen urýchľuje hojenie, ale pôsobí tiež protizápalovo. Rad štúdií dokázala jeho smrtiace účinky na najrôznejšie choroboplodné zárodky, baktérie a kvasinky rodu Candida. Bol potvrdený pozitívny účinok na imunitný systém. Obsahuje glykoproteíny, polysacharidy, vitamíny, minerály a rôzne enzymy- viac ako 200 substancií. Kombinácia Aloe a extraktu z rias veľmi účinne pôsobí na hornej vrstvy pokožky, napomáha udržiavať hydratačný faktor, tým tieto horné vrstvy činí pevnejší a odolnejší voči okolitým vplyvom – slnko, chemikálie, umývacie prostriedky apod.

Amorphophallus KonjacKonjack Mannan (Glukomanánu) – Prášok (múka) získavaný z hľúz tejto rastliny je viac ako 2000 rokov súčasťou čínskej kuchyne. V kozmetike má využitie ako prírodná surovina, ktorá je schopná vytvoriť veľmi príjemný gél so zvlhčujúcimi hydratačnými účinkami na pokožku. Pleť je po použití prípravkov, obsahujúcich Konjack veľmi hladká a jemná.

Ascorbic Acid Vitamín C – Plní v pokožke funkciu ochrannú (pred voľnými radikálmi), ale aj regeneračné. Do prípravkov môže byť dodaný ako súčasť bylinných extraktov alebo v čistej, ale upravené stabilnej forme (Magnesium Ascorbyl Phosphate), pretože inak by sa počas veľmi krátkej doby rozložil a jeho prínos pre pleť by bol nulový.

Arnica Montana Extrakt z arniky – pôsobí na prekrvenie pokožky, účinná je ako súčasť dezodorantov.

Boswellia serrata Kadidlovník – stromček s listami a bielymi kvetmi v hrozne. Ronia z prirodzených trhlín alebo zárezov do kôry živicu, ktorá tuhne v známej ako kadidlo. Kadidlo sa dovážalo z Egypta už pred 5000 rokmi a patrilo k často používaným vonným látkam. Používalo sa k vykurovaní, ale aj na výrobu kozmetických omladzovacích masiek. Ovidius ho odporúčal ako vynikajúci kozmetický prostriedok. Extrakciou je z neho získaná kyselina boswellová, ktorá má výrazné upokojujúce až mierne anestetické účinky na podráždenú, poškodenú pokožku (po poranení, opaľovanie, holenie, depiláciu. Výrazne znižuje začervenanie a citlivosť.

Borago officinalisBorákový olej – Borák lekársky sa teraz pestuje prakticky vo všetkých európskych krajinách aj v Severnej Amerike. Borákový olej (Borago officinalis) zo semien je jedným z najbohatších zdrojov kyseliny gama – linolénovej. V kozmetike sa uplatňuje pre svoje zvlhčujúce a upokojujúce účinky na suchú a citlivú pokožku. Čistí a harmonizuje unavenú a zmiešanú pleť. Pôsobí proti dehydratácii a strate pružnosti, má regeneračné a spevňujúce účinky na starnúcu pokožku.

Butyrospermum ParkiiBambucké maslo (Karité / Shea butter) – Shea butter – bambucké maslo, Karité – maslovník africký, ktorý do Európy z Afriky priviezol objaviteľ Mungo Park – odtiaľ názov. Strom dorastá do výšky až 20 m a plodiť začne až po 40 rokoch. Z jedného stromu sa získa asi 20 kg plodov – bobúľ ako väčšie slivky a každá obsahuje až 3 semená, z ktorých sa lisuje maslo – asi 1,5 kg zo stromu.

Okrem veľkého podielu nenasýtených mastných kyselín, obsahuje kyselinu škoricovú, ktorá je známa svojimi ochrannými schopnosťami, rastlinné steroly a vitamíny. Maslo má úžasnú schopnosť zjemňovať pokožku, dôležitú úlohu zohráva pri ochrane pokožky pred UV žiarením, napomáha regenerácii buniek a kapilárneho mikroobehu, preto pôsobí hojivo na poškodenú a poranenú kožu. Je účinné pri prevencii strií, pokožka je po ňom veľmi vláčna. Má protizápalové účinky a možno ho použiť aj pri liečení reumatizmu. Vďaka svojej schopnosti prenikať rýchlo hornou vrstvou pokožky a do hĺbky je výborným nosičom účinných látok (vitamínov, výťažkov a pod.).

Calendula Extrakt z nechtíka – najznámejší bylina s protizápalovými a hojivými účinkami na pokožku.

Cajeput – strom z rovnakej čeľade ako Tea tree, rastie v Austrálii. Olej sa destiluje z listov a vetvičiek. Pôsobí ako analgetikum, antiseptikum, stimulant krvného obehu. V kozmetike má použitia v prípravkoch pre mastnú pleť, má čistiace a hojivé účinky, priaznivo pôsobí aj v dezodorantoch a vodách po holení. Je podstatne menej dráždivú variantom Tea tree, ktorý vyvoláva u mnohých ľudí alergické reakcie.

Carthamus tinctorius Požltový olej – Svetlica sa pestuje odpradávna v Severnej Afrike a na Strednom východe, kde je známa ako americký šafran. Obsahuje žltý a oranžový pigment a bola nájdená aj v hrobkách múmií. Olej obsahuje veľké množstvo polynenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia blahodarne na pokožku.

Cocos nucifera Kokosový olej – získava sa z bielej dužiny kokosového orecha – plodu kokosové palmy, ktorá má svoj pôvod v Indickom oceáne. “Olej” je biely a tuhý, ale rozpúšťa sa už pri 25 ° C. Je z väčšej časti nasýtený a preto stabilný. Má veľmi dobrú priľnavosť, a preto sa v kozmetike používa často do opaľovacích prípravkov a prípravkov na vlasy. Pri masáži dobre kĺže a zostáva nejakú dobu na pokožke. Pleť je po jeho použití hladká a jemná.

Chlorophyl Zeleň listová V medicíne sa často používa na vonkajšie ošetrovanie kožných a slizničných porúch (vriedky, drobné popáleniny, drobné ranky).

Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract Oligogeline – rastlinný silikón -Špeciálne účinná látka získavaná extrakciou z červenej riasy Chondrus Chrispus. Získaný extrakt je zmesou polysacharidov a minerálnych látok gélovité štruktúry, ktorý dáva kozmetickým výrobkom hladkosť, klzkosť a ľahkosť – vlastnosti, ktoré často bývajú dodávané prídavkom syntetických silikónových olejov. Veľmi dôležitý však je nielen tento vnem, ale aj ošetrujúci účinok extraktu – pokožku zvlhčuje, ovplyvňuje hydrolipidickú rovnováhu kože. Film na pokožke je dlhodobý vďaka väzbám, ktoré sa vytvárajú medzi bielkovinami pokožky a Carragenanom. Vylepšuje pružnosť pokožky, ale netvorí nepriepustný film. Podporuje a stimuluje tvorbu keratínu vďaka vysokému obsahu horčíka a zinku, chráni ich teda pred nepriaznivými vplyvmi okolia a stresom.

Cinnamomum camphora Kafor získava sa parovodnou destiláciou z dreva (až 40 m vysoký strom, pôvodom z Číny a Indočíny, s červenými bobuľami). Silica obsahuje predovšetkým monoterpénny gáfor a beta-pinén ai. V kozmetike má použitie predovšetkým na mastnú a zápalovú pleť, pôsobí antisepticky, prekrvuje, chladí a pôsobí na pokožku hojivo.

Commiphora abyssinica Myrrha malý opadavý strom – ktorého kôra produkuje živicu, ktorá na vzduchu tvrdne. Pôsobí antisepticky, adstringentne, stimuluje krvný obeh. Je účinná na akné, vriedky, plesňové ochorenia. Prospieva tiež ochabnutej pleti, zvláčňuje a pri masážach v nechtíkovom oleji je vhodná ako prevencia proti striám.

Curcuma longa Curcumin – žltý zázvor, indický šafran – dáva žltú farbu kari korenia. Bylina uznávaná ako ajurvédskou, tak čínskou medicínou. V kozmetických prípravkoch si ceníme predovšetkým jeho protizápalových účinkov, je veľmi silným antioxidantom a pôsobí proti artritíde.

Durvillea antarctica druh hnedej riasy, žijúci na Islande a v arktických oblastiach. Obsahuje špecifické farbivá, ktorá aj pri nedostatku svetla v hlbinách sú schopné syntetizovať chlorophyll. Ďalej je schopná vytvárať špeciálne “antifreeze” proteíny brániace zmrznutiu vody a sú v nej prítomné špeciálne sacharidy, ktoré zvyšujú odolnosť voči mrazu.

Eucalyptus globulus Eukalyptus – silica má všestranné použitie. V kozmetike predovšetkým na nečistú, unavenú a mastnú pleť. Napomáha tvorenie nového tkaniva, pretože aktivizuje podkožný spojivo. Najviac je ale silice užívaná do masážnych prostriedkov pre úľavu pri reumatických bolestiach a prechladnutia.

Glycine Soya Sójový olej – Olej zo sójových bôbov je bohatý na lecitíny, posilňuje obranyschopnosť pokožky a zabraňuje jej vysychaniu. Má svoje opodstatnenie vo výživných aj hydratačných prostriedkoch pre starostlivosť o celé telo.

Glycine Soya Sterol Fytosteroly patrí medzi veľmi dôležité účinné látky rastlinného pôvodu. Väčšinou sú súčasťou rastlín, ktoré zodpovedajú za rast. Sú to látky lipofilné (rozpustné v tukoch). Ako súčasť našej potravy sú v malom množstve (väčšinou nedostatočnom) obsiahnuté v pokožke a môžu byť dobre určené analytickými metódami. Zúčastňuje sa významne na výstavbe prirodzenej ochrannej vrstvy kože, majú teda opodstatnenie v prípravkoch na suchú, zápalovú, svrbiacu či akýmkoľvek spôsobom narušenú kožu, ale aj starnúcu kožu.

Glycyrrhiza glabra
Extrakt zo sladkého drievka (Licorice) – Účinnou látkou je predovšetkým kyselina glycyrizinová, ktorá má predovšetkým schopnosť zadržiavať vodu v tele, pôsobí antimikrobiálne a protizápalovo. Je vhodná do prípravkov na citlivú pleť, kde obmedzuje začervenanie a svrbenie.

Grapefruit Seed Extract Extrakt z grapefruitových jadier – extrakt obsahuje vysoké množstvo monoterpén, sesquiterpene, aldehydov a ketónov, ktoré majú antimikrobiálne a fungicídne účinky a pôsobí preto ako prírodný konzervačný prostriedok.

Hammamelis virginianaExtrakt z hamamelu virgínskeho (Witch Hazel) – je tradičným adstringentným a antiseptickým prostriedkom na ošetrenie pleti.

Helianthus annuus Slnečnicový olej Olej zo semien slnečnice je po olivovom oleji najviac cenený v potravinárstve, ale aj v kozmetike je hojne využívaný a cenený. Kvalitný slnečnicový olej veľmi prospieva pokožke, pretože zložením pripomína ľudský kožný maz a podobá sa lipidom pokožky, vytvára na pokožke ochrannú vrstvu. Je výborným nosičom pre drahé oleje.

Chamomilla recutita Extrakt z harmančeka – pôsobí priaznivo na citlivú a suchú pleť, akné a všetky zápalové stavy slizníc a kože. Upokojuje dermatitídy, alergie i žihľavku.

Laminaria ochroleuca Extract (Antileukine) – Hnedé riasy si v procese fotosyntézy tvoria ako zásobný orgán lipidy. Lipidy, ktoré si tvorí hnedá morská riasa Laminaria ochroleuca, sú zmesou zlúčenín. Okrem iného obsahujú lipidy, odvodené od fosfatidylcholínu, ktoré majú vplyv na stabilizáciu mitochondrii a chloroplastov v bunkách, vystavených stresu, slnečnému žiareniu či inému podráždenie. Okrem toho sú bohaté na vitamín A a E a triglyceridy. Pri podráždení pleti napr. Slnečným žiarením sa v pokožke vytvárajú látky, ktoré majú za následok podráždenie, začervenanie až poškodenie (prostaglandíny, interleukíny – ich obsah je už možné merať). Tieto účinné látky z rias o špecifickom zložení, sú schopné znížiť produkciu látok, spôsobujúcich začervenanie na polovicu a tým výrazne obmedziť podráždenie kože. Štúdie dokazujú, že pôsobí nielen proti začervenanie, ale protizápalovo, zabraňujú premene kožných buniek, chráni DNA v koži a vyrovnávajú hydrolipidickú rovnováhu v koži.

Lavandula angustifolia Levanduľová silica – Názov pochádza z latinského lavare – tj. omývať sa, pretože ju Rimania používali ako prísadu do kúpeľa. Silica sa získava parovodnou destiláciou kvetov. V kozmetike je vhodná pre každý typ pleti. Má výrazný vplyv na tvorbu nových kožných buniek, normalizuje produkciu kožného mazu, je antiseptická a bráni tvorbe jaziev.

Lyzín je jednou z aminokyselín, ktorá je súčasťou keratínu a napomáha teda jeho obnove narušenej kože. Okrem toho stabilizuje pH pokožky na hodnote jej vlastné a tým zvyšuje jej prirodzenú ochrannú schopnosť.

Macadamia ternifolia Macadamiový olej Strom pochádza z východného pobrežia Austrálie, kde bol nazývaný orech z buše. Dnes je najväčším producentom Havajské súostrovia. Olej sa lisuje za studena z usušených orechov. Macadamiový olej je jedným z najkvalitnejších olejov, rýchlo sa vstrebáva. Jeho zloženie sa príliš nelíši od ľudského mazu. Ako jediný z rastlinných olejov má vysoký podiel kyseliny palmitoolejové (zdrojom rybí tuk), ktorá je nevyhnutná pre spomaľovanie procesov starnutia pokožky a buniek, pretože jej obsah v pokožke s vekom prudko klesá. Má vysokú roztieranie schopnosť a je veľmi stabilný, dáva teda kozmetickým prostriedkom vynikajúce vlastnosti. Má ale aj vysokú terapeutickú hodnotu v styku s pokožkou, podporuje jej hydratáciu a zaisťuje reštrukturalizáciu. Veľmi priaznivo pôsobí na citlivú a podráždenú pleť.

Meadowfoam Oil Olej z Limnathes albumu – Táto zimná jednoročná bylina je pôvodom zo severnej Kalifornie a západného pobrežia USA, čiastočne i Kanady. Americký názov lúčna pena poukazuje na záplavu smotanovo bielych kvetov Jej semeno obsahuje veľmi hodnotný olej. Podobne ako obdobné rastliny vyžaduje však olej rafináciu. Je to veľmi stabilný olej s vysokým obsahom tocopherolu. Má zvláčňujúce a regeneračné účinky, dobre sa vstrebáva.

Menta piperita Mäta pieporná silica sa získava parovodnou destiláciou z listov vytrvalé, cca. 80 cm vysoké byliny. Hlavný podiel tvorí monoterpén mentol, neomentol, mentylacetát, pinén ai. V kozmetike sa v malých koncentráciách používa na nečistú a unavenú pleť, je antiseptická, adstringentné. Najviac sa však používa v masážnych prostriedkoch, výrazne prekrvuje a chladí.

Neem olej Nimbový olej Slovenský názov zederach indický. Nimba je od pradávna považovaná za posvätný strom. Jedná sa o indický ker s voňavými orgovanovými kvetmi (nazývaný tiež perzský orgován) a olej sa lisuje zo semena. Olej je temný a má nepríjemný, štipľavý, trochu sírny, nahorklý zápach. Obsahuje zložku azaridachtin, ktorá je veľmi účinná proti mikróbom. Má tiež insekticídne vlastnosti a používa sa ako prírodné pesticíd. Výborne pôsobí proti kvasinkám, takže sa hodí aj na mykózy medzi prstami. Používa sa pri prejavoch vírusových a bakteriálnych infekciách na koži. Lokálne sa v mnohých prípadoch dá použiť priamo.

Oenothera biennis Pupalkový olej (Evening Primerosu) – Pupalka pochádza zo Severnej Ameriky a je oddávna známa svojimi liečivými schopnosťami. Až zhruba pred 40 rokmi výskum potvrdil, že je bohatým zdrojom vzácnej esenciálne kyseliny gama-linolénovej (GLA), ktorá je spolu s ďalšími esenciálnymi mastnými kyselinami považovaná za nesmierne dôležitú pre zdravie všetkých telesných orgánov, teda aj kože. Anglický názov Evening Primeros – tzn. “Večerné prvosienka” vyjadruje fakt, že žlté kvety sa rozvinú v podvečer a počas jedného dňa zvädnú a odumrú. Okrem využitia ako doplnku výživy sú obsiahnuté esenciálne mastné kyseliny tiež prekurzory niektorých zložiek bunkových membrán, a preto priaznivo pôsobí na obnovu pružnosti pokožky, na ošetrenie mnohých kožných ochorení, napr. ekzému a lupienky. Zlepšuje hydratáciu pokožky, napomáha odstráneniu pigmentových škvŕn, priaznivo pôsobí na výživu nechtov.

Olea europaea Olivový olej Tradičné kulinárske a kozmetický olej s osvedčenými účinkami. Existuje mnoho stupňov kvality v závislosti od spôsobu získavania a oblasti, v ktorej sa pestuje. Olej je bohatý na mono nenasýtené mastné kyseliny, má všeobecne zvláčňujúce a protizápalové účinky a je tiež užitočnú zložkou prípravkov na ochranu proti slnečnému žiareniu, na pokožku podráždenú bodnutím alebo uštipnutím hmyzom či popŕhlení žihľavou.

Používa sa na liečenie popálenín, vyrážok, najmä ekzémov a lupienky, na citlivú a popraskanú pokožku. Pre masáž sa používa v kombinácii s ľahkými olejmi.

Ozonizovaný olivový olej panenský olivový olej nasýtený ozónom, ako vysoko účinnou látkou s antimikrobiálnymi účinkami. Tento olej je vysoko stabilná a ovplyvňuje regeneráciu kože na bunkovej úrovni. Ozón má nielen účinky dezinfekčné, ale predovšetkým je nositeľom energie pre bunku. Dochádza k rozpadu molekuly ozónu na kyslík a uvoľňuje sa energia. Bunka je teda okysličená – prvý zdroj energie a dostane energie z rozpadu molekuly ozónu. Ak má bunka dostatok energie, môžu v nej prebiehať procesy regenerácie, výstavby, v prípade poranenia hojenia. Pritom “nestráca” sily bojom s mikroorganizmami, vírusmi a pod., Pretože tie sú ozónom zlikvidované (nemusí teda produkovať biele krvinky, vyčerpávať imunitný systém). Hojenie aj regenerácia je teda oveľa rýchlejší.

Jedovatý ozón – áno, vo vysokých koncentráciách, v ovzduší z výfukových plynov ale nie v mikrodávkach, keď slúži ako darcu energie a dezinfectant. Väčšina liekov je vo vyšších dávkach jedy a nepozastavuje sa nad tým.

Squalen rastlinného pôvodu je frakciou olivového oleja s obsahom nezmydliteľného podielu mastných kyselín a je prirodzenou súčasťou kožného filmu, preto prídavok SQUALENE v kréme účinne napomáha jeho obnove.

Oryza sativa Ryžový olej sa vyrába z ryžových šupiek a z klíčkov semien. Má zmäkčovacie, regeneračné, hojivé a hydratačné vlastnosti vďaka obsahu antioxidantov. Špeciálna účinnou látkou je oryzanol, ktorý zmierňuje účinky stresu, zlepšuje krvný obeh a mierni zápaly. Hodí sa na masáž tváre a celého tela vzhľadom ku zlepšeniu mikroobehu. V krémoch predovšetkým zlepšuje hydratáciu suchej a zrelej pokožky.

Persea americana Avocadové maslo (hruškovec prelahodný) – Maslo je získavané stužením avokádového oleja. Olej sa získava z olejnaté dužiny (vytláča sa zo sušených plodov). Strom je pôvodom z Ameriky, kde bol súčasťou jedálnička Indiánov a odtiaľ ho Španieli doviezli do Európy a teraz je hojne rozšírené. Maslo má výrazné hydratačné účinky, zvláčňuje pokožku a poskytuje tiež prirodzenú ochranu pred UV žiarením.

Pinus sylvestris Borovicová silica (Pine) – sa získava z ihličia parovodnou destiláciou -napomáhá koncentrácii, má antiseptické účinky, prekrvuje a uľavuje pri reumatických bolestiach a prechladnutia.

Polyglyceryl-3 Caprylate – DEO prísada – “inteligentný” dezodorant na rastlinnej báze a s 24 hodinovou účinnosťou. Činnosťou potných a apokrinných žliaz dochádza k produkcii potu, ktorý je zmesou mnohých látok a pôsobením baktérií na vzduchu dochádza k premene niektorých z nich na látky s nepríjemným zápachom.

Zabrániť tomuto možno dvojakým spôsobom – obmedziť potenie- to je princíp pôsobenie antiperspirantov na báze Aluminiumchlorohydrate – dochádza vlastne k upchatiu pórov a bráni sa tak prirodzené funkciu potných žliaz – vyrovnávať teplotu tela a odvádzať s potom škodlivé látky. Preto dlhodobé užívanie antiperspirantov nie je vhodné.

Druhým spôsobom je zabrániť rozkladu potu a vzniku telesného pachu- to je princíp pôsobenia našej účinnej látky- pôsobí antimikrobiálně- zabraňuje rastu baktérií, ktoré premieňajú pot na prírodnej báze. (Často používaná antimikrobiálne prísada Triclosan je menej účinná – doložené štúdiami výrobcu a navyše silne dráždivá pre pokožku a môže poškodiť pečeň.)

Prunus Amygdalus var. Dulcis Mandľový olej – Dnes sa mandle pôvodom zo strednej Ázie pestujú vo všetkých krajinách okolo Stredozemného mora, na pobreží Čierneho mora a v Kalifornii. Olej sa lisuje zo semien – mandlí – mandle sladké. Olej je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a je v kozmetike veľmi obľúbený. Nevstrebáva sa príliš rýchlo, a tak zanecháva na pokožke nejakú dobu klzkú vrstvičku. Má blahodarné účinky na suchú pokožku a je celkovo upokojujúce. Súčasťou nezmydliteľného podielu je vitamín E a skvalén.

Prunus armeniaca Marhuľový olej je vyrábaný z marhuľových jadier a jeho výroba je pomerne nákladná. Obsahuje viac nenasýtené mastné kyseliny, kyselinu linolovú. Sa rýchlo absorbuje pokožkou a dodáva tkanivám tieto základné látky a veľké množstvo provitamínu A. Používa sa zvonka ako antireumatikum, ale predovšetkým je obľúbený pre svoju ľahkú štruktúru na suchú a citlivú pleť, najmä tváre.

Pyrus Cydonia Extrakt z dule (Quincy) – má veľmi silné hydratačné účinky, dáva kozmetickým prípravkom veľmi jemnú konzistenciu a vylepšuje pocit na pokožke.

Rosa rubiginosa alebo MosqueŠípkový olej – Olej zo šípkových jadier patrí medzi najdôležitejšie oleje z hľadiska kozmetického a aromaterapeutického využitia. Získava sa z jadier šípok divokej ruže, ktorá rastie najmä v Andách a južnej časti Čile. Olej obsahuje dôležité výživné látky, ktoré z neho robia účinný prostriedok pre regeneráciu tkanív a následné zlepšenie štruktúry pokožky, potlačenie jaziev a kožných škvŕn. Je to jediný účinný olej, používaný pre vyhladzovanie jaziev všetkého druhu a dokonca aj na zatvrdnuté jazvové tkanivo. Je výborný aj na vážne popáleniny. Pôsobí tiež veľmi účinne proti vráskam, odďaľuje starnutie pokožky, zvlhčuje ju a hydratuje.

Rosmarinus officinalis Rozmarínová silica (Rosemary) – silica sa získava parovodnou destiláciou listov. Príjemne vonia, prekrvuje, zahrieva, stimuluje nervovú sústavu, v masážnych prípravkoch pomáha odstrániť svalovú únavu.

Ricinus communis Ricínový olej – Slovenský botanický názov – Ricín všeobecný. Je lisovaný zo semien tohto rýchlo rastúceho polokra, ktorý pravdepodobne pochádza z Afriky alebo Indie. Olej sa získava lisovaním za studena, je veľmi stabilný a nežltne.V kozmetike je používaný predovšetkým ako prísada do rúžov, prípravkov na ošetrenie vlasov a rôznych mastí. Je veľmi hustý a priaznivo pôsobí na stabilitu mastí a krémov. Jeho význam spočíva predovšetkým vo tvorbe ochranného filmu, ktorý zabraňuje vysúšaniu pokožky a chráni pred vonkajšími agresívnymi vplyvmi.

Salvia officinalis Extrakt zo šalvie (Sage) má dezinfekčné, hojivé a adstringentné účinky.

 

Simmondsia Chinensis Jojobový olej – Jojoba- vždyzelený divoko rastúci ker, ktorý rastie v Sonorskej púšti v juhozápadnej časti USA a v suchých oblastiach Mexika. Dnes sa pestuje v mnohých vyprahnutých oblastiach, od Izraela po Južnú Ameriku. Dokáže vzdorovať extrémne vysokým teplotám v púšti, vydrží až rok bez akejkoľvek vlahy, ale kvety a semená vyžadujú malé množstvo vlhkosti. Až 60% semien tvorí olej. Americkí indiáni ho oddávna používali v starostlivosti o vlasy, ale aj ako liečivý prostriedok, bol súčasťou mnohých balzamov.
Zloženie jojobového oleja sa podobá zloženiu spermacetového oleja, je veľmi priaznivý pre pokožku. Chemicky sa jedná o vosk, pretože neobsahuje triglyceridy. Pri nízkej teplote tuhne. Je ideálny na popraskané ruky a pokožku a tiež na omrzliny. Vo farmaceutickom priemysle sa používa pre miernenie kožných ťažkostí – ekzémov, lupín a akné. Používa sa ako ochranný olej, ale aj ako ideálny olej pre miernenie produkcie kožného mazu, obsahuje protizápalové zložky, takže sa v kombinácii s inými rastlinnými a éterickými olejmi používa aj v produktoch pre aknóznu pleť. Napomáha zmierniť zápalové kĺbové ťažkosti napr. Pri artritíde. Olej je veľmi stabilný.

Symphytum officinale Extrakt z kostihoja (Comphrey) – obsahuje vysoké množstvo slizových látok, ktoré urýchľujú hojenie pomliaždenín a vďaka vysokému obsahu alantoín urýchľuje regeneráciu pokožky.

Thymus vulgaris Extrakt z tymiánu (Thyme) – má prekrvujúce a dezinfekčné účinky

Triticum sativum Olej z pšeničných klíčkov – Výroba oleja z klíčkov sa uskutočňuje extrakciou za tepla alebo lúhovaním (macerováním) klíčkov v inom oleji a lisovaním takto nasiaknutých semien. Kvalita oleja súvisí s obsahom vitamínu E, ktorý je veľmi vysoký. Olej má sýto oranžovú až žltú farbu. Olej má vysoký obsah vitamínu E (až 0,2%) a priaznivý pomer nenasýtených mastných kyselín, ale významný je aj obsah rastlinných sterolov, vitamínu A a komplexu vitamínov B. Olej má zvláčňujúce a vyživujúce schopnosti. Je vhodný ako prísada do masážnych preparátov a výživných a regeneračných prípravkov. Samotný je ťažký.

Urtica dioicaExtrakt zo žihľavy (Nettle) obsahuje minerálne soli, kyselinu mravčiu a rôzne fytosteroly. Okrem známeho účinku na rast vlasov je užívaný v krémoch a astringentných  prípravkoch.

Viola tricolor Extrakt z sirôtky (Pansy) – Vodný extrakt z sirôtky obsahuje malé množstvo salicylovej kyseliny, flavonoidy – najmä rutín a tanín. Zmes týchto prírodných látok inhibuje veľmi účinne rast niektorých baktérií a plesní. Tieto baktérie sú príčinou mnohých kožných ťažkostí (nečistej pleti), tvorby lupín rozkladajú kožné pot na nepríjemne páchnuce látky. Extrakt možno s výhodou použiť do prípravkov na “atletickej” nohy.

Ubiquinónu Koenzým Q10 – má v organizme veľmi dôležitú úlohu, pretože je súčasťou – akcelerátorom energetických pochodov v bunke (podmieňuje syntézu ATP – zdroj energie pre bunky) – teda aj v bunke kože. Telo si ho syntetizuje samo v pečeni a obsah v jednotlivých bunkách tela sa výrazne líši podľa ich energetickej spotreby (napr. V mozgu je asi 10 x vyššia). Okrem toho veľmi účinne pôsobí ako lapač voľných radikálov. Tak ako ho potrebujú všetky bunky tela, potrebuje ho aj koža. Pokiaľ ho dodáme, chránime kožu nielen pred škodlivými vplyvmi životného prostredia, ale podporíme aj prirodzené regeneračné procesy v koži, zlepší sa pevnosť a odolnosť kože, je schopná v plnom rozsahu plniť svoju ochrannú funkciu.
Jedná sa o oranžový olej, pokiaľ prípravok deklaruje prítomnosť enzýmu a je čisto biely, určite neobsahuje Q10 v množstve, ktoré by ovplyvnilo funkciu kože.

Vitamín A (retinol) – Má vplyv na stavbu a rast epitelových tkanív (teda i pokožky) a zvyšuje odolnosť kože a slizníc proti infekcii. Často je aplikovaný vo forme provitamíny – karotenoidov, ktoré sú súčasťou väčšiny sfarbených plodov a ľudské telo je schopné si z nich vitamín A samo syntetizovať, resp. rozštiepiť je na neho.

Vitis vinifera Olej z hroznových jadier – Hroznová jadierka obsahujú 5 – 20% lipidov (podľa odrody). Olej sa lisuje zo semien pod veľkým tlakom a pri vysokej teplote. Rafinovaný olej je bezfarebný až žltkastý. Má pomerne vysoký obsah kyseliny linolovej a jeho prednosťou je predovšetkým ľahkosť. Je ideálnou náhradou minerálneho oleja, zadržiava vlhkosť v pokožke a spomaľuje procesy starnutia.

Zingiber officinale Extrakt zázvoru (Ginger) – priaznivo ovplyvňuje prekrvenie pokožky a prehrieva.

Zvlhčujúci komplex – Sodium lactate, Sodium PCA, Glycine, fruktóza, Urea, Niacínamid, Inozitol, Sodium Benzoate, Lactic Acid – Schopnosť hornej vrstvy pokožky absorbovať vlhkosť je závislá od obsahu lactate / pyroglutaminate. Ak teda v kozmetickom prídavku dodáme pleti sodnú soľ kyseliny mliečnej, zlepšíme tým schopnosť kože udržiavať vlhkosť. Prírodné látky sú totiž z kože vyplavované častým umývaním a pôsobením vonkajších vplyvov. Táto zmes normalizuje tzv. NMF – prirodzený zvlhčujúci faktor, ktorý je merateľnou veličinou (Natural Moisturizing Factor). Okrem toho obsahuje aminokyseliny, ktoré ovplyvňujú produkciu kolagénu – močovinu a Niacínamid.